Masajul - origini, beneficii si contraindicatii

ORIGINILE MASAJULUI
( tehnică de vindecare intuitivă, masajul terapeutic a evoluat, transformându-se într-o adevarată știință)
[..]Cel mai vechi text care face referire la tehnici terapeutice prin masaj dateaza din anul 1800 î.e.n, acesta fiind un text medical chinez.
De asemenea, frescele și hieroglifele egiptene fac referire la diferite tehnici de masaj. Dacă cele mai vechi referiri se regăsesc în zona Asiei, se pare că această tehnică de vindecare era cunoscută și într-o zonă mai apropiată de noi, în Grecia. Hippocrates, unanim acceptat ca „tatal medicinei”, facand referire la calitatile si cunostintele doctorilor, considera foarte important ca acestia sa cunoasca tehnici terapeutice de masaj. In perioada romana, Galen, considerat unul dintre istoricii medicali cei mai buni, si-a inceput „cariera” ca doctor al gladiatorilor. In acest context a pregatit oameni care sa fie capabili sa aplice diferite tehnici de masaj pentru diverse afectiuni.[..] (sursa citata: http://www.artsage.ro/Masaj/IstoriaMasajului)


BENEFICIILE MASAJULUI:
- eliberează blocajele din fluxul energetic;
- revigorează sistemul nervos;
- eliberează durerile și tensiunile musculare;
- crește abilitatea organismului de a asimila nutrițiile prin stimularea organelor;
- întărește și întinerește corpul;
- îmbunătățește circulația sângelui și limfei;
- crește flexibilitatea corpului și minții.
- eliminătoxinele acumulate prin stress psiho-emoțional.
- elibereazădurerile de cap, migrenele
- probleme cu somnul,
- dureri de spate, cifoză, scolioză, lordoză, artrită, paralizie
- poziții incorecte la birou sau în mașină,
- sedentarism
Acestea sunt doar câteva afecțiuni prin care masajul ajută metabolismul să intre în parametrii optimi, astfel încât să-ți îmbunătățești starea de sănătate.
CONTRAINDICAȚII MASAJ

Există situații clare în care masajul este contraindicat, pentru siguranța pacientului și a terapeutului:
- tromboflebita sautromboza venoasă fac parte din această categorie, datorită riscului mobilizării trombului (cheagului de sânge) din arborele venos către inima și apoi către teritoriul pulmonar, unde poate determina înfundarea ramurilor arterelor pulmonare, insuficiența respiratorie, iar în cazuri grave – stop cardio-respirator.
- insuficiența cardiacă severă, insuficiența renală severă, situațiile de criză (infarct miocardic acut, aritmii cardiace severe) – fac parte din contraindicațiile generale în aplicarea masajului – care mobilizează cantități mari de fluide (sânge, limfa), pe care aceste organe nu le pot procesa corespunzător. Însă în aceste afecțiuni se pot aborda manevre reflexe care ameliorează disfuncțiile, iar în momentul în care boala regresează se poate interveni cu restul de tehnici de masaj.
- infecțiile severe și cele cutanatesunt și ele contraindicații ale masajului, datorită riscului contaminării terapetului și a riscului de diseminare a infecției în organism. Există surse informaționale care subliniază faptul că infecțiile sunt “comandate” de organism ca să curețe toxinele și celulele disfuncționale; în acest sens considerăm că sunt indicate tehnici de masaj cu efecte detoxifiante și de stimulare a imunității.
- tumorile malignesunt menționate de unele surse ca și situații cu contraindicație de masaj, datorită riscului diseminării celulelor neoplazice; în absența perturbărilor majore ale imunității și detoxifierii (generate de tratamentele citostatice și radioterapie, depresii severe), celulele neoplazice sunt eliminate de corp în mod natural din țesuturile în care se formează, și cu atât mai mult din alte țesuturi în care ar putea ajunge și cu care nu au nici o legătură. Practica a dovedit că masajul amelioreza substanțial durerile, accelerează detoxifierea (starea toxică fiind un element caracteristic în organismele cu tumori maligne), intensifică hrănirea țesuturilor și regenerarea celulară, reface vitalitatea (tumorile maligne sunt mari consumatoare de energie) și crește imunitatea, aspecte care recomandă cu dedicație masajul în cazul tumorilor maligne.
- tulburările de coagulare a sângelui, menționate de unele surse ca și contraindicații de masaj, pot beneficia de abordări reflexe localizate.
- inflamatiile acute(de natură infecțioasă, traumatică sau autoimună) sunt subiect de contraindicație pentru masajul aplicat pe zona inflamată; în afară ei (în proximitate sau la distanță) se poate aplică orice tip de masaj.
- consumul de alcooleste o contraindicație relativă, datorită riscului de absorbție rapidă în sânge a alcoolului consumat și de inducere a comei alcoolice.









*Notă:
-specificările de mai sus sunt cu titlu informativ și nu înlocuiesc recomandările medicului:
-surse de cercetare, citate și adaptări text: scolile de masaj din Romania, site-uri de specialitate