Bine de știut înainte și după un masaj/terapie:

ÎNAINTE DE MASAJ:

  • să mănânci ușor și să nu bei alcool.
  • vino înainte cu 15 minute de începerea propriu-zisă a ședinței de terapie – dacă mergi la SPA sau la un cabinet de masaj. Terapeutul îți va pune întrebări despre starea de sănătate, despre așteptările tale de la un masaj. Astfel încât timpul tău de terapie nu scade. Terapeutul nu poate intra în timpii altor programări.
  • nu este o rușine să fi pudic/ă. Un profesionist nu te va judeca niciodată, dimpotriva, este un fin psiholog, îți oferă spațiul și confortul de care ai nevoie pentru a te relaxa și deschide. Astfel încât să beneficiezi de TOT ce-ți poate oferi o ședință de masaj: elibererea trupului de contracturi musculare, relaxarea corpului și reducerea anxietății, întărirea imunității și îmbunătățirea somnului, îmbunătaățirea circulației sanguine.
  • iți recomand să faci un duș înainte de masaj. În afara igienei, îți oferă și confortul psihic când un străin va sta cu mâinile pe tine.
  • este foarte important să îmi spui ce îți place și ce nu îți place, tipul de presiune pe care vrei să îl folosesc, zonele în care vrei să insist
  • este foarte important să știi că masajul nu e obligatoriu să doară, chiar daca tu ai dureri musculare. Există modalități de a masa astfel încât să fie blande și eficiente în același timp.

Excepție fac: febra musculară (acumularea acidului lactic) și contracturile dureroase acute. Însă chiar și atunci se poate avea grijă astfel încât să nu te simți chinuit

  • nu este obligatoriu să îți fac masaj cu ulei/cremă de masaj dacă nu suporți să fi uns/ă. Există și alte modalități eficiente de a masa corpul, în care nu folosesc uleiul de masaj
masseuse-doing-massage-for-male-client-K8NDMZ2.jpg

DUPĂ UN MASAJ:

  • bea apa și mănâncă ușor. Pentru ca toxinele dizlocate în timpul masajului să se elibereze din corp prin transpirație, urină și fecale. Și să nu ajungă în ficat. Oricum terapeutul îți va aminti să bei apă.
  • încearcă să te odihnești măcar o oră, lăsând trupul să proceseze tot ce s-a pus în mișcare în timpul masajului: recalibrarea metabolismului, relaxarea profundă a minții și sufletului
  • dacă ești la primul masaj, poate apărea „criza de vindecare” – să nu te sperii, este firesc.

Criza de vindecare poate însemna: prima urina dupa masaj să aibe culoare mai închisă și miros mai puternic (eliberarea toxinelor din organism…mai ales dacă bei apă). Pot apărea amețeli și pot dispărea așa cum au aparut (recalibrarea metabolismului). Pot apărea din senin, chiar și a doua zi după masaj, dureri în corp (efortul fizic prelungit, pozițiile incomode, stressul și emoțiile puternice neprocesate în timp real, se depun în corp, strat dupa strat. Eliberarea acestora din corp se numește eliberare psiho-somatică. Uneori durează câteva ședințe până le eliberăm complet. Imaginați-vă numai cât poate îndura trupul unui om care nu a primit nicioadată masaj, care muncește toată ziua și care mai este și sedentar… Nu este o judecată, este o realitate pe care o trăim mulți dintre noi)

nu îți face iluzii că o ședință de masaj îți rezolvă toate probleme de sanatate. În realitate, prin masaj se recalibrează metabolismul, astfel încât trupul să ajungă în parametrii de sănătate optimi. Da, relaxarea trupului și sufletului contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate și da, există și vindecări miraculoase, însă…depinde de multi factori (stil de viață, cunoașterea propriei ființe, factori genetici, hrană, practici de întreținere și menținere a sănătății)